Διαταραχές Ύπνου και Ρεφλεξολογία

Αϋπνία, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανήσυχος ή και ανεπαρκής ύπνος, ροχαλητό, μη αναζωογονητικός ύπνος, είναι μερικές μόνο από τις διαταραχές του ύπνου.

Αν νιώθετε κάτι απ αυτά, ανήκετε στα περίπου 2 εκατομμύρια Έλληνες που υποφέρουν από κάποια διαταραχή ύπνου, την οποία δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε, καθώς ο ύπνος αποτελεί απαραίτητο συστατικό της σωματικής και πνευματικής μας υγείας και απαραίτητη προϋπόθεση για την καθημερινή μας ευεξία.

Δυστυχώς, λόγω του διαρκούς στρες που προκαλεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ένας στους τρεις ενήλικους παγκοσμίως παραπονείται για κάποια διαταραχή ύπνου.

Επιπτώσεις από τις διαταραχές του ύπνου

Οι διαταραχές του ύπνου στερούν από τον οργανισμό μας την ξεκούραση που χρειάζεται και κατά συνέπεια δυσκολευόμαστε να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις με επιτυχία.  Όμως υπάρχουν επιπτώσεις και στην υγεία μας με πρώτη στη λίστα, τον αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη. Παράλληλα καταγράφονται σοβαρές επιπτώσεις στη μνήμη, τη μάθηση,  το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα, ακόμη και στην κοινωνική μας συμπεριφορά.

Τρόποι αντιμετώπισης

Η αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου εξαρτάται από το είδος και την αιτία τους, με τους πάσχοντες να αναζητούν διαρκώς διάφορες φαρμακευτικές αγωγές για την αντιμετώπισή τους. Πολλοί άνθρωποι, λόγω των ανεπιθύμητων ενέργειων των φαρμακευτικών θεραπειών, αναζητούν τη λύση σε Συμπληρωματικές και Εναλλακτικές Αγωγές.

Ρεφλεξολογία και διαταραχές ύπνου

Η Ρεφλεξολογία είναι μια συμπληρωματική, μη φαρμακευτική και μη επεμβατική αγωγή που συνιστάται για τις διαταραχές ύπνου καθώς μειώνει αισθητά το φαινόμενο και τη συχνότητα εμφάνισής του.

Παραθέτουμε τα συμπεράσματα Μετά- ανάλυσης που δημοσιεύτηκε το 2021 στο περιοδικό Journal Advanced of Nursing με θέμα “Μπορεί η Ρεφλεξολογία να αποτελέσει Συμπληρωματική Θεραπεία για τις Διαταραχές Ύπνου;”

Για τη διεξαγωγή της μελέτης αναζητήθηκαν και αναλύθηκαν άρθρα από διάφορες βάσεις δεδομένων όπως PubMed, Scopus, EMBASE, Cochrane Library, Google Scholar, CINAHL με θέμα μελέτες που έγιναν για την επίδραση της Ρεφλεξολογίας στους ασθενείς με διαταραχές ύπνου.

Αναλύθηκαν 42 άρθρα με 3,928 συμμετέχοντες.
Οι συμμετέχοντες, μετά τη θεραπεία της Ρεφλεξολογίας είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου, μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου και δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν βοηθήματα ύπνου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Μετα-Ανάλυσης η Ρεφλεξολογία  βελτίωσε τα προβλήματα ύπνου των ασθενών και συνιστάται ως συμπληρωματική θεραπεία για τη βελτίωση της ποιότητας ύπνου των ενηλίκων με διαταραχές  ύπνου.

Πηγή της Μελέτης: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jan.14699

Κολοκοτρώνη 10, Κηφισιά 14562, Εμπορικό Κέντρο ΚΕΡΑΣΙΕΣ, 1ος Όροφος

Τηλέφωνο

Τηλέφωνο

210 80 88 258

email

email

info@clinicalreflexology.gr

Κλείστε Ραντεβού

Κλείστε Ραντεβού