Συχνές ερωτήσεις που πιθανόν να έχετε σχετικά με τη Ρεφλεξολογία ή για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στο Clinical Reflexology Centre.
Αν έχετε κάποια ερώτηση που δεν περιλαμβάνεται, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε ή να θέσετε το ερώτημά σας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

Ρεφλεξολογία και COVID-19: Είναι ασφαλές να δεχτώ Ρεφλεξολογία;

Ναι, είναι ασφαλές,  καθώς στο Clinical Reflexology Centre τηρούμε  σχολαστικά όλες τις οδηγίες προστασίας που έχουν εκδοθεί από την πολιτεία.

  • Ο χώρος των συνεδριών υπερκαλύπτει τα τετραγωνικά μέτρα για την  ταυτόχρονη παρουσία δύο ατόμων στον ίδιο χώρο.
  • Ο χώρος είναι καλά αεριζόμενος με φυσικό αέρα.
  • Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, η απόσταση μεταξύ του δεχόμενου την αγωγή και του Ρεφλεξολόγου είναι πάνω από 1,5 μέτρα.
  • Η Ρεφλεξολογία υπό τις παρούσες συνθήκες εφαρμόζεται αποκλειστικά και μόνο στα πέλματα (όχι στα χέρια) και αποκλειστικά και μόνο με τα χέρια (χωρίς τη χρήση εργαλείων).
  • Υπάρχει αυστηρή ακολουθία υγιεινής πριν και μετά τη συνεδρία.
  • Γίνεται σχολαστικός καθαρισμός όλων των επιφανειών με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή, πριν από κάθε συνεδρία: Πολυθρόνα Ρεφλεξολογίας, καθίσματα εργαζομένων και επισκεπτών, γραφεία, τηλέφωνα, περιφερειακά υπολογιστών, πάτωμα, κ.ο.κ.
  • Χρήση μάσκας από τη γραμματεία καθόλη τη διάρκεια παρουσίας του πελάτη στο χώρο.
  • Γίνεται χρήση καλυμμάτων (για το κεφάλι και τα πόδια) με χάρτινα υλικά μιας χρήσης, τα οποία μετά τη χρήση απορρίπτονται σε κλειστό κάδο, με πεντάλ.
  • Η Χρονική απόσταση μεταξύ δύο συνεχόμενων συνεδριών – από το πέρας της μίας έως την έναρξη της επόμενης –  είναι τουλάχιστον 1 ώρα.

Ζητάμε από τους πελάτες μας να ακυρώσουν/μεταθέσουν προγραμματισμένα ραντεβού τους, στην περίπτωση που παρουσιάσουν κάποιο σύμπτωμα οι ίδιοι ή κάποιο μέλος του στενού τους περιβάλλοντος.

Η Ρεφλεξολογία είναι αγωγή για τη φροντίδα της υγείας και οι Ρεφλεξολόγοι που παρέχουν αυτή την υπηρεσία, φροντίζουν και για την προστασία της.

Ρεφλεξολογία και COVID-19: Τι μπορεί να μου προσφέρει;

Όπως έχει γίνει γνωστό από τις διάφορες ανακοινώσεις των επιστημόνων για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού COVID-19 (και για τη διατήρηση της υγείας γενικότερα), είναι κρίσιμης σοβαρότητας  το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.  Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτό που μας προστατεύει ώστε να μη νοσήσουμε και είναι το πρώτο που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον κάθε ιό ή βλαπτικό παράγοντα που εισέρχεται στο οργανισμό μας.

Είναι επίσης γνωστό, τόσο από την ερευνητική βιβλιογραφία όσο και από την καθημερινότητά μας, οτι το άγχος και το stress έχουν σοβαρή επίδραση στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το δε άγχος/stress της  ασθένειας είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Πολλές μελέτες που έχουν γίνει για την επίδραση της Ρεφλεξολογίας στο άγχος ασθενών με απειλητικά για τη ζωή νοσήματα ή σε ασθενείς που προετοιμάζονται για μεγάλες και σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις/εξετάσεις, δείχνουν στατιστικά σημαντική μείωση του stress, η οποία οδηγεί σε καλύτερη έκβαση της θεραπείας ή της επέμβασης. Ενδεικτικές μελέτες μπορείτε να δείτε στο πεδίο “Έρευνα” 

Οι συνθήκες που βιώνουμε είναι ιδιαίτερα στρεσογόνες.  
Η Ρεφλεξολογία δεν είναι πολυτέλεια. 
Η Ρεφλεξολογία είναι μια ασφαλής και αξιόπιστη αγωγή για να βοηθήσει τον οργανισμό μας να ανταπεξέλθει σ αυτές τις δύσκολες συνθήκες. 

Πρέπει να έχω πρόβλημα υγείας για να δεχτώ Ρεφλεξολογία;

Όχι. Η Ρεφλεξολογία είναι μια αγωγή για τη φροντίδα και την προαγωγή της καλής κατάστασης του οργανισμού και της υγείας κατά συνέπεια.  Βοηθά τον οργανισμό στη φυσική του τάση προς ομοιόσταση. Δηλαδή, στη διαρκή προσπάθεια του οργανισμού, όλα του τα συστήματα να λειτουργούν ισορροπημένα ώστε να διατηρεί σταθερό το εσωτερικό του περιβάλλον. Αυτό είναι η κατάσταση υγείας.

Η ασθένεια είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας διαταραχής της ομοιόστασης. Η διαταραχή αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό – εκτός από παθολογικά αίτια –  στο σύγχρονο τρόπο ζωής, στις σωματικές, ψυχικές, συναισθηματικές και νοητικές καταπονήσεις,  στις περιβαλλοντικές συνθήκες και στο διαρκές στρες.

Ποιά είναι τα ηλικιακά όρια για να δεχτεί κάποιος Ρεφλεξολογία;

Η Ρεφλεξολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε ηλικία, ακόμα και από τις πρώτες ώρες της ζωής του ανθρώπου.
Για κάθε ηλικιακή ομάδα λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προσαρμόζεται το Ατομικό Σχέδιο Φροντίδας.

Τι να περιμένω στην πρώτη συνάντηση;

Η πρώτη συνάντηση είναι ενημερωτική και για τα δύο μέρη. Είναι σημαντικό να γνωρίσετε τον άνθρωπο με τον οποίο θα συνεργαστείτε. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης θα ενημερωθείτε για τη Ρεφλεξολογία καθώς και για το αν και πως μπορεί να φανεί χρήσιμη στη δική σας περίπτωση.  Θα ενημερώσετε τον Ρεφλεξολόγο για το λόγο για τον οποίο επιθυμείτε να δεχθείτε Ρεφλεξολογία καθώς και πολύ γενικά στοιχεία από το ιστορικό της υγείας σας,  ώστε να είναι σε θέση να σας δώσει κάποιες πρώτες πληροφορίες για το αν και με ποιό τρόπο η Ρεφλεξολογία μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική και χρήσιμη για σας.
Στο CRC, αυτή η συνάντηση δεν είναι δεσμευτική και βεβαίως δεν επιβαρύνεται με οποιοδήποτε κόστος.

Μετά απ αυτή την πρώτη συνάντηση και αφού θα έχετε λάβει όλες τις πληροφορίες που σας είναι απαραίτητες, είναι στη δική σας ευχέρεια το άν και το πότε θα θελήσετε να ξεκινήσετε.  Τότε θα χρειαστεί να συζητήσουμε πιο αναλυτικά τα στοιχεία από το ιστορικό της υγείας σας και με βάση αυτό καθώς και τις προσωπικές σας επιθυμίες και ανάγκες θα διαμορφώσουμε το Ατομικό Σχέδιο Φροντίδας.

Υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τη Ρεφλεξολογία;

Η Ερευνητική δραστηριότητα για την επίδραση της Ρεφλεξολογίας βρίσκεται σε ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια.  Γίνονται πλέον πολλές έρευνες και μελέτες τόσο σε πανεπιστήμια όσο και νοσοκομεία σε όλον τον κόσμο. Ο λόγος για τη διενέργεια ερευνών είναι αφενός μεν η θετική της επίδραση σε σειρά συμπτωμάτων και καταστάσεων και αφετέρου η όλο και αυξανόμενη χρήση και αποδοχή της από το κοινό.  Η ερευνητική δραστηριότητα κινείται σε δύο κυρίως τομείς. Την επίδραση σε συγκεκριμένα συμπτώματα και καταστάσεις και τον μηχανισμό δράσης της.  Ως προς το δεύτερο σκέλος, μέχρι αυτή τη στιγμή, υπάρχουν στοιχεία για συμμετοχή του νευρικού και κυκλοφορικού συστήματος. Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε στο πεδίο “‘Ερευνες”, το οποίο συμπληρώνεται σταδιακά.

Η Ρεφλεξολογία επηρεάζει τη φαρμακευτική αγωγή που παίρνω;

Όχι. Η Ρεφλεξολογία δεν επηρεάζει την φαρμακευτική αγωγή σας και ο  Ρεφλεξολόγος  δεν παρεμβαίνει με κανένα τρόπο στην τροποποίησή της.
Εκείνο που μπορεί να κάνει η Ρεφλεξολογία σε σχέση με την κάθε φαρμακευτική ή άλλη αγωγή, είναι να βελτιστοποιήσει την αποτελεσματικότητά της και να μειώσει τις τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες των φαρμάκων.

Μπορώ να πω στο γιατρό μου οτι δέχομαι Ρεφλεξολογία;

Βεβαίως! Στην περίπτωση δε, που θελήσει να λάβει γνώση για οτιδήποτε σχετικά με τη Ρεφλεξολογία και το Ατομικό Σχέδιο Φροντίδας που σας αφορά, θα μπορεί να έχει πλήρη ενημέρωση και τεκμηρίωση για το είδος της παρέμβασης, τους τύπους των χειρισμών καθώς και των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων. Την ενημέρωση αυτή θα την έχετε και εσείς, σε κάθε περίπτωση, όταν ξεκινήσει η συνεργασία μας.

Πόσες συνεδρίες Ρεφλεξολογίας θα χρειαστεί να κάνω;

Κανείς δεν μπορεί να σας απαντήσει σ αυτό το ερώτημα από την αρχή.  Ο κάθε οργανισμός αντιδρά με διαφορετικούς ρυθμούς και τρόπους.  Ο ρυθμός και ο τρόπος ανταπόκρισης είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και συγκυριών.  Για παράδειγμα, το ίδιο σύμπτωμα, στον ίδιο άνθρωπο μπορεί να έχει διαφορετική ανταπόκριση σε μια εποχή φορτισμένη και έντονη, ή σε μια εποχή με ιδιαίτερες απαιτήσεις σωματικής δραστηριότητας, κ.ο.κ
Θα είναι εφικτό να γίνει μια πρώτη εκτίμηση του συνολικού αριθμού των συνεδριών που θα χρειαστούν, μετά την 3η (τρίτη) συνεδρία, ώστε να έχουμε τα πρώτα στοιχεία για το ρυθμό και τον τρόπο ανταπόκρισης του οργανισμού σας.

Να θυμάστε πως ο μόνος “αρμόδιος” να δώσει τα σωστά στοιχεία είναι ο ίδιος ο οργανισμός σας. Τις αλλαγές που μπορεί να συμβαίνουν είτε ως προς το σύμπτωμα είτε ως προς τη συνολική λειτουργία και κατάσταση του οργανισμού σας μπορείτε να τις αντιληφθείτε μόνο εσείς και με βάση αυτά “οδηγείτε” τον Ρεφλεξολόγο στη διαρκή αξιολόγηση της κατάστασης.

Η Ρεφλεξολογία είναι placebo (εικονική) αγωγή;

Τα στοιχεία δείχνουν οτι η επίδραση της Ρεφλεξολογίας ΔΕΝ είναι placebo (εικονική).  Δηλαδή, δεν είναι αποτελέσματα που οφείλονται απλώς στη θετική άποψη που έχει κάποιος για τη Ρεφλεξολογία ή στο αν για κάποιο λόγο πιστεύει ότι θα βρει ανακούφιση με αυτή τη μέθοδο ή επειδή κάποιος του είπε πολύ καλά λόγια – ακόμα κι αν αυτός που σύστησε Ρεφλεξολογία είναι ο γιατρός του.

Ένα παράδειγμα γι αυτό, είναι η καταγεγραμμένη θετική επίδραση της Ρεφλεξολογίας σε βρέφη – που δεν μπορούν να έχουν τις παραπάνω σκέψεις και απόψεις – καθώς και σε ανθρώπους που δεν έχουν δυνατότητα να αντιληφθούν αν υπάρχει κάποιο είδος παρέμβασης ή τι τους συμβαίνει,  όπως οι άνθρωποι σε καταστολή, σε κώμα ή και άτομα με άνοια ή νόσο Alzheimer.

Ποιά είναι η άποψη των γιατρών για τη Ρεφλεξολογία;

Οι γιατροί που έχουν ενημερωθεί έγκυρα και σωστά – και όχι απλώς από το διαδίκτυο – για τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της μεθόδου, για τον τρόπο εφαρμογής και δράσης της, αντιλαμβάνονται και αποδέχονται οτι η Ρεφλεξολογία μπορεί να προστεθεί στο “οπλοστάσιό τους” ως συμπληρωματική αγωγή – χωρίς παρενέργειες – με θετική επίδραση στην αποτελεσματικότητα της αγωγής που συστήνουν αλλά και στη βελτίωση της γενικότερης κατάστασης του ασθενούς.
Η Ρεφλεξολογία – καθώς και άλλες συμπληρωματικές αγωγές – όλο και πιο συχνά παρουσιάζονται πλέον σε ιατρικά συνέδρια σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει δε σε εξέλιξη ένα παγκόσμιο και διαρκώς αυξανόμενο ρεύμα “Ενοποιημένης Ιατρικής” (Integrative Medicine) με στόχο να συνδέσει την κλασσική ιατρική με τις συμπληρωματικές αγωγές για το καλό του ασθενούς.

Η Ρεφλεξολογία είναι μάλαξη (μασάζ);

Όχι. Η Ρεφλεξολογία δεν είναι μάλαξη (μασάζ). Οι χειρισμοί ακόμα και στα μαλακά μόρια των πελμάτων και των χεριών δεν θεωρούνται μάλαξη. Επίσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο δέκτης είναι ντυμένος και δεν γίνεται καμία παρέμβαση στον κορμό του.
Ίσως κάποιοι θεωρούν τη Ρεφλεξολογία ένα είδος μάλαξης,  αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ούτε ουσιαστικά ούτε τυπικά.

Πως γίνονται οι συνεδρίες σε βρέφη και μωρά;

Η Ρεφλεξολογία είναι απολύτως ασφαλής μέθοδος για εφαρμογή σε βρέφη και μωρά. Οι χρόνοι εφαρμογής είναι μικροί και η ένταση των χειρισμών εξαιρετικά ήπια. Πρέπει να γίνονται από κατάλληλα εκπαιδευμένους Ρεφλεξολόγους.
Στο Clinical Reflexology Centre οι συνεδρίες γίνονται με την παρουσία και την ταυτόχρονη εκπαίδευση των γονέων ώστε να μπορούν να εφαρμόζουν μόνοι τους απλές και ήπιες τεχνικές στα μωρά τους, σε καθημερινή βάση, στο σπίτι.

Η Ρεφλεξολογία σχετίζεται με κάποιο φιλοσοφικό ή θρησκευτικό σύστημα;

Όχι! Η Ρεφλεξολογία δεν σχετίζεται με κανένα φιλοσοφικό ή θρησκευτικό σύστημα.
Η Δράση της Ρεφλεξολογίας ερμηνεύεται μόνο με τους φυσιολογικούς μηχανισμούς του οργανισμού και μόνο σ αυτούς απευθύνεται.  Δεν συνδέεται ούτε σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με κανένα θρησκευτικό ή φιλοσοφικό σύστημα.

Εφαρμόζεται σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, καταγωγής, πολιτικής τοποθέτησης, σεξουαλικού προσανατολισμού, κοινωνικής ή οικονομικής τάξης.

Αν έχω κάποιο πρόβλημα υγείας θα το δείτε στα πέλματα ή τα χέρια;

Όχι! Η Ρεφλεξολογία δεν είναι ούτε διαγνωστική ούτε απεικονιστική μέθοδος.  Άν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας ο μόνος αρμόδιος να το διαγνώσει είναι  ειδικός ιατρός και μόνο μετά από τις εξετάσεις που ο ίδιος θα σας συστήσει.  Στις περιπτώσεις ύπαρξης παθολογικού προβλήματος θα πρέπει να υπάρχει διάγνωση και να έχει συστηθεί η κατάλληλη αγωγή από τον θεράποντα ιατρό και με βάση αυτά να αναπτυχθεί το ατομικό σχέδιο φροντίδας από τον Ρεφλεξολόγο.

Πώς είναι δυνατόν η Ρεφλεξολογία να κάνει καλό σε τόσες πολλές καταστάσεις;

Η Ρεφλεξολογία απευθύνεται σε ολόκληρο τον οργανισμό και δρά μέσω του νευρικού και του κυκλοφορικού συστήματος, βελτιώνοντας τη λειτουργικότητά του.  Δεν αποτελεί “φάρμακο” για συγκεκριμένες παθήσεις. Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας δείχνουν οτι ενεργοποιεί ενδογενείς μηχανισμούς ελέγχου.
Για παράδειγμα, η “πύλη του πόνου” και οι μηχανισμοί αναστολής υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο και λειτουργούν άσχετα με την αιτία που προκαλεί τον πόνο ή την περιοχή στην οποία εμφανίζεται.  Η Ρεφλεξολογία  “χρησιμοποιεί” αυτούς τους μηχανισμούς ελέγχου για να τροποποιήσει την αντίληψη του πόνου στον εγκέφαλο, απ όποιο σημείο του σώματος κι αν προέρχεται ο πόνος.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι η Ρεφλεξολογία ενώ είναι μια αξιόπιστη αγωγή για την ανακούφιση του πόνου και διαφόρων συμπτωμάτων, εντούτοις δεν είναι πανάκεια και δεν θεραπεύει νόσους.

Κολοκοτρώνη 10, Κηφισιά 14562, Εμπορικό Κέντρο ΚΕΡΑΣΙΕΣ, 1ος Όροφος

Τηλέφωνο

Τηλέφωνο

210 80 88 258

email

email

info@clinicalreflexology.gr

Κλείστε Ραντεβού

Κλείστε Ραντεβού