Σωματοποίηση  είναι η εκδήλωση σωματικών συμπτωμάτων που προκαλούνται από Stress ή/και άλλους ψυχογενείς παράγοντες.  To Stress είναι ενδογενής μηχανισμός σωτηρίας και άμυνας.  Ενεργοποιείται σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, προκαλώντας σειρά βιοχημικών αλλαγών στον οργανισμό.

Τα βασικά συστήματα που επηρεάζονται άμεσα από αυτό το μηχανισμό άμυνας είναι το Πεπτικό, το Γεννητικό και το Ανοσοποιητικό μας σύστημα καθώς και το δέρμα μας,  με πρώτη επίδραση τη μείωση της αιμάτωσής τους ώστε να τροφοδοτήσουν τις περιοχές και τους ιστούς εκείνους που θα κυριαρχήσουν στην αντιμετώπιση της απειλής, όπως ο εγκέφαλος και όλο το μυικό σύστημα.

Έχουμε λοιπόν υπεραιμία και τάση των μυών ώστε να ανταποκριθεί ο άνθρωπος είτε μέσω της “πάλης”  είτε της “φυγής” (Fight or Flight).  Σε κάθε περίπτωση θα είχαμε ένα σύντομο “ξέσπασμα” όλης της έντασης του μυικού συστήματος και επαναφορά στην προ-κινδύνου ηρεμία και φυσιολογική λειτουργία όλων των συστημάτων.  Αυτή είναι η αντίδραση του οργανισμού κάθε φορά που νιώθουμε απειλή για τη ζωή μας, είτε αυτή είναι πραγματική  είτε την ερμηνεύουμε ως τέτοια.

Στη σημερινή συγκυρία και με τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί η ζωή μας, οι “απειλές” είναι καθημερινές και κρατάνε το σώμα μας σε διαρκή ετοιμότητα αντιμετώπισης απειλής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη αιμάτωση – κατά συνέπεια την υπολειτουργία – των παραπάνω συστημάτων απ τη μία και την ένταση του μυικού συστήματος απ την άλλη, για μεγάλο διάστημα. Τουλάχιστον μεγαλύτερο της μισής ή μιας ώρας που θα ήταν ίσως ο  χρόνος στην αντίδραση μάχης ή φυγής και στην επαναφορά της ισορροπίας.

Είναι λοιπόν “λογικό” όταν ο οργανισμός μας είναι στην παραπάνω κατάσταση “συναγερμού” διαρκώς και για μεγάλο χρονικό διάστημα, να αρχίσει να παρουσιάζει και παθολογικά προβλήματα – τουλάχιστον στα άμεσα εμπλεκόμενα συστήματα – Μυικό, Νευρικό, Πεπτικό, Γεννητικό, Ανοσοποιητικό και στο Δέρμα.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αυξηθεί τα συμπτώματα δυσλειτουργίας του πεπτικού συστήματος (έντερο, στομάχι, πάγκρεας, ήπαρ, κ.ο.κ) ή το ότι η υπογονιμότητα παρουσιάζει αλματώδη αύξηση και στις περισσότερες των περιπτώσεων χωρίς κάποιο σοβαρό παθολογικό αίτιο.

Ισχυροί στρεσογόνοι παράγοντες είναι η ασθένεια, ο πόνος, οι αιφνίδιες αλλαγές στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή.  Ακόμα και για τα παιδιά, καταστάσεις όπως η πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό, το  σχολείο, οι αλλαγές τάξης, οι εξετάσεις, κ.ο.κ είναι εξίσου ισχυροί παράγοντες που δεν πρέπει να παραβλέπονται εξ αιτίας της μικρής ηλικίας ή της “βαρύτητας” της κατάστασης, συγκρινόμενης με τις δυσκολίες της ενήλικης ζωής.
Εάν έχετε συμπτώματα ή πόνους που επιμένουν ή επανέρχονται τακτικά, συμβουλευθείτε ειδικό γιατρό και μη μένετε στην ατομική “διάγνωση”: έχω στρες.

Η Ρεφλεξολογία είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του stress και των συνοδών συμπτωμάτων του. Είναι αποτελεσματική στην επαναφορά σε φυσιολογική λειτουργία των εμπλεκόμενων συστημάτων και οργάνων, όταν δεν έχει εξελιχθεί σε νόσημα.  Είναι επίσης ιδιαίτερα υποβοηθητική  ως συμπληρωματική αγωγή στις περιπτώσεις που έχει διαγνωσθεί παθολογική κατάσταση.
Η ερευνητική δραστηριότητα σχετικά με την επίδραση της Ρεφλεξολογίας στο stress είναι αξιοσημείωτη και αφορά μεγάλο φάσμα συμπτωμάτων και καταστάσεων σχετιζόμενων με το stress.

‘Ερευνες για την επίδραση της Ρεφλεξολογίας στο Stress (ενδεικτικά).

Κολοκοτρώνη 10, Κηφισιά 14562, Εμπορικό Κέντρο ΚΕΡΑΣΙΕΣ, 1ος Όροφος

Τηλέφωνο

Τηλέφωνο

210 80 88 258

email

email

info@clinicalreflexology.gr

Κλείστε Ραντεβού

Κλείστε Ραντεβού